ketogén diéta

Fogyás gyorsan és egészségesen, azaz Ketogén Diéta

Az egyik leghatékonyabb diéta, ha megfelelően végzed. Azért az egyik legjobb módszer, mert a diéta alatt a szervezet a zsírokból veszi fel a szükséges energiát, nem pedig az izmokat bontja ahhoz, hogy a fehérjéből szénhidrátot csináljon, amiből az következik, hogy a súlyvesztés a zsírra koncentrálódik, és nem következik be izomvesztés. 

Eredetileg epilepsziás gyermekek kezelésére fejlesztették ki, az 1920-as években vezették be, egészen az 1930-as évekig használták, majd a gyógyszeres kezelések kiszorították. Az étrend lényege a magas zsír és alacsony szénhidráttartalom.

A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. Ebben az esetben a ketonok átveszik az energiahordozó  szerepét a glükóz helyett. A vér és az agy magas ketonszintje (ketózis) pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez.

Hogyan csináljuk?

Ketózis akkor alakul ki, amikor a test számára kevés szénhidrát áll rendelkezésére, hogy energiát biztosítson a testi funkciók ellátásához. Értékben számolva egy napi 50 g alatti mennyiséget jelent. Ekkor a máj apró szerves molekulákat, úgynevezett ketontesteket állít elő, hogy biztosítani tudja ezáltal az optimális energiaszintet az agy, a szervek és az izomzat működéséhez.

 

A cikk folytatása: http://health.reblog.hu/ketogen-dieta